donderdag 15 september 2016

Dag 14 Washington D.C. (2e dag)

W-a-s-h-i-n-g-t-o-n, baby D.C.
W-a-s-h-i-n-g-t-o-n, baby D.C.
Washington D.C.
It's Paradise to me

(The magnetic fields)

Vandaag onze tweede dag in the Capitol of D.C. Gelukkig is het een stukje minder warm dan gisteren, ongeveer een graadje of tien. Gisterenavond zijn we nog naar Connecticut Avenue gewandeld, dat is een vrij grote straat vol met restaurantjes uit de meest uiteenlopende streken en landen. Uiteindelijk hebben wij bij een Italiaans restaurant op het terras van een meer dan uitstekende pizza genoten. Vandaag hadden we de wekker op 08.00 uur gezet (het lijkt wel een werkdag....) omdat we een 'guided segway tour' geboekt hadden. Voor de trouwe lezers die niet weten wat een 'segway' is, dat is een soort scootmobiel voor mensen die nog wel kunnen staan. Om 09.30 uur moesten wij ons melden bij het kantoor die deze tour organiseert. Na een korte les hoe je een segway bestuurt en een klein proefritje met de gids zijn we op pad gegaan. Het gezelschap was gelukkig redelijk beperkt. Afgezien van wij zelf waren er nog drie andere mensen, afkomstig uit de U.K. Voordeel van zo'n redelijk klein gezelschap is dat de gids prima te verstaan is en dat er dan ook meer tijd is om zo nu en dan iets aan hem te vragen onderweg. Mede hierdoor werd het een prima tour langs een flink aantal bezienswaardigheden van deze toch wel indrukwekkende stad.


Heel apart is toch wel dat je met zo'n segway dus ook gewoon de weg op mag gaan. Natuurlijk wel aan de zijkant van de weg waar ook de fietsers en brommers mogen rijden, maar toch. Ach, als je maar vlak achter de gids aan blijft rijden komt het uiteindelijk allemaal in orde. Al in het begin van de toer kwamen we via Lafayette Square bij het Witte Huis aan, natuurlijk werd daar even een stop gemaakt voor een fotoshoot. Door het theaterdistrict zijn we via Pennsylvania Avenue en het Navy Memorial Statue naar het Capitol gereden. Een deel van dit gebouw staat echter vanwege het nodige onderhoud in de steigers. Via Capitol Hill en de Washington Mall kwamen we uit bij het Abraham Lincoln Memorial, hier staat een indrukwekkend beeld van de man in kwestie.



Overigens, om verwarring te voorkomen wil ik wel even uitleggen dat de Washington Mall dus geen winkelcentrum is. Het is een vrij groot (rechthoekig) park met vele gedenkplaatsen, waterpartijen en aangelegde botanische tuinen. Aan weerszijden van het park liggen de meest uiteenlopende musea. In het park zijn met name de gedenkplaatsen van de door de VS gevoerde oorlogen. Vooral de monumenten van de gevoerde oorlogen in Korea en Vietnam erg indrukwekkend. Na een segway tocht van drie uur hebben we veel mooie delen van de stad gezien en een schat aan informatie meegekregen van onze gids.



In de namiddag zijn we weer een flink stuk gaan wandelen. In het deel van de stad waar de ambassades en universiteiten liggen zie je voornamelijk veel mensen in een keurig pak op straat lopen. Het andere deel van de stad is wat meer 'casual' en hier kom je ook veel meer zwervers en bedelaars tegen. Met name de kleine parken in het centrum huisvesten veel daklozen. Het blijft toch altijd een treurig gezicht. Nederland is misschien veel te ver doorgeschoten in zijn taak als verzorgingsstaat maar dit is wel weer het andere uiterste. Natuurlijk geef je zo nu en dan een dollar aan iemand waar je mee te doen hebt, helaas kun je ze niet allemaal wat geven.
Morgen onze laatste dag hier, aan het einde daarvan zullen wij jullie weer een update geven. Graag tot dan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten