dinsdag 13 september 2016

Dag 12 Painted Post-Gettysburg (237 mijl)

Hey look yonder, tell me what you see
Marching to the fields of Gettysburg
It looks like handsome Johnny with a flintlock in his hand
Marching to the Gettysbrg war, hey marching to the Gettysburg war

(Ritchie Havens)

Na een eenvoudig doch voedzaam ontbijt in Hotel Econo Lodge nabij het rustieke Painted Post, was het voor ons tijd om de staat New York achter ons te laten. Al snel na het uitchecken draaiden wij de Highway 15 Southbound op en na een klein kwartier stond er op een groot bord langs de weg het volgende: "Pennsylvania welcomes you, the Constitution State". Kijk, dat is nog eens binnenkomen. De zojuist genoemde Highway 15 is een prachtige route die dwars door de bergen en bossen van Pennsylvania loopt, van het noorden vrijwel direct naar de zuidkant van de staat. Zoals gebruikelijk als je door de bossen rijdt, zie je langs de weg weer veel dode dieren liggen. Daarnaast ook regelmatig stukken rubber of hele/halve autobanden die de tocht kennelijk ook niet hebben overleefd.
Boven de weg zweven de roofvogels, op zoek naar een prooi. Een korte stop om wat uit de koeltas te halen maakten wij aan de oever van de Susquehanna River, daarna weer vol gas naar onze eindbestemming van vandaag Gettysburg.


De liefhebbers van geschiedenis zullen natuurlijk weten dat Gettysburg historisch gezien een belangrijke plaats is in Amerika. Hier werd namelijk in 1863 tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (Civil War) gedurende drie dagen een belangrijke veldslag geleverd. De Unie (de Noordelijke Staten) waren in een oorlog verwikkeld met de Confederatie (de Zuidelijke Staten). Naast de politieke spanningen tussen de federale regering en de deelstaten was er ook sprake van economische spanningen, ofwel het industriƫle noorden tegen het agrarische zuiden. Daarbij speelde ook de beslissing van de toenmalige president Abraham Lincoln om de slavernij af te schaffen en belangrijke rol in het conflict. In de Zuidelijke Staten was in die tijd slavernij de normaalste zaak van de wereld (in ieder geval in hun wereld). De rijke boeren in het zuiden hadden de slaven dringend nodig om onder meer hun katoen en tabak te oogsten en verder natuurlijk ook voor alle overige werkzaamheden in en rond hun plantages. Aan het einde van de dag hebben wij dus het Gettysburg National Military Park bezocht. Dit park staat dus in zijn geheel in het teken van de slag bij Gettysburg die op respectievelijk 01, 02 en 03 juli 1863 werd uitgevochten. De strijd die daar werd gevoerd is de grootste veldslag van de Amerikaanse Burgeroorlog en van het Westelijk halfrond. Bovendien wordt hij gezien als het keerpunt in de burgeroorlog, er vielen in deze drie dagen meer dan 51.000 slachtoffers. Maar tot zo ver deze kleine geschiedenisles.

Waar de veldslagen zijn gevoerd is dus nu een Nationaal Park dat in zijn geheel met de auto is door te rijden, de totale route in ongeveer 24 mijl. Veel van de velden en heuvels waarop destijds werd gestreden zijn nog steeds in tact, dat wil zeggen onbebouwd. Wel zijn er veel standbeelden, eretekens en militaire begraafsplaatsen door het gehele park, ook de kanonnen zijn nog steeds te bezichtigen. Een erg indrukwekkend geheel dat een kleine inzage geeft in een belangrijke periode van de Amerikaanse geschiedenis.



We overnachten nu ook in Gettysburg en morgen verlaten we Pennsylvania al weer, de Tour wacht tenslotte op niemand........

1 opmerking:

  1. Vanavond in een keer alle blogs gelezen, geweldig!! Veel plezier nog.xxMarian

    BeantwoordenVerwijderen