vrijdag 7 september 2012

Tulsa-Oklohoma City

Well it goes from St. Louis
Down to Missouri
Oklahoma City looks oh so pretty
(Bobby Troup)


Vandaag hadden we een relatief korte rit op ons programma staan, van Tulsa naar Oklahoma City over 130 mijl.
Alles binnen de grenzen van de staat Oklahoma, plaatsjes als Sapulpa, Bristow, Depew, Stroud, Chandler, Warwick, Luther en Arcadia lagen op ons pad. We zijn deze keer onderweg niet veel gestopt. Alleen in Warwick om te kijken bij een oud benzine station dat nu dienst doet als museum en waar ontzettend veel oude motoren en veel memorabilia te bewonderen te zien zijn. Tevens zijn we heel even gestopt om een paar foto's te maken bij een ruïne van één van de eerste benzine stations die langs de route lag. De laatste stop was op ongeveer 20 mijl van Oklahoma City bij een Starbucks voor een kop koffie en een stuk van die heerlijke cinnamon twirl cake (ideetje voor Brokking Peet...??).


Zo waren we eens een keertje redelijk vroeg (rond 14.00 uur) bij de plaats waar we overnachten, Oklahoma City dus.
Een vrij grote plaats met ongeveer 533.000 inwoners.
Op 19 april 1995 om 09.02 uur werd hier vlak bij het centrum een grote aanslag gepleegd op een overheidsgebouw, waarbij tevens een kinderdagverblijf werd getroffen.
Bij deze aanslag kwamen 168 mensen om het leven, waren er
680 gewonden en een totale schade van meer dan 652 miljoen dollar. We zijn vanmiddag bij het Oklahoma City National Memorial geweest en dat was zeer indrukwekkend. Op de plaats waar eens het gebouw stond staan nu tegenover elkaar twee enorme poorten waar water uitstroomt. Op de ene poort staat het tijdstip 09.01, op de andere poort 09.03 en het water daartussen staat symbool voor het tijdstip 09.02 dat de aanslag plaatsvond. Verder staan daarnaast 168 stoelen, één voor elk persoon die bij de aanslag om het leven kwam.
Grote stoelen voor de volwassen slachtoffers en kleine stoeltjes voor de kinderen onder de slachtoffers. In het bijbehorende museum worden de gebeurtenissen van de dag 19 april 1995 vanaf 06.30 uur 's ochtends van minuut tot minuut beschreven. Compleet met beelden van het busje waarmee de aanslag werd gepleegd, deze zijn gemaakt door een beveiligingscamera bij het gebouw. Maar ook geluidsopnamen van een hoorzitting die op dat moment plaatsvond en die door de explosie werd gestopt, een grote klok die op 09.02 uur door de explosie stopte en nog steeds op dit tijdstip staat. Veel foto's ook van de gebeurtenis en de gevolgen daarvan en foto's van alle slachtoffers maar ook van de dader (Timothy McVeigh)die al binnen negentig minuten na de aanslag bij een verkeerscontrole werd aangehouden voor een ander strafbaar feit. Hij kreeg overigens voor de aanslag de doodstraf en deze werd op 11 juni 2001 door middel van een dodelijke injectie uitgevoerd.

Verder valt nog te melden dat het vandaag gruwelijk warm was, maar liefts 106 graden fahrenheit wat ongeveer 41 graden celsius zou moeten zijn. Vanmiddag begon het even keihard te regenen en het regende letterlijk warm water. Nadat we vroeg in de avond wat Mexicaans hebben gegeten zijn we naar ons hotel gegaan en is hier inmiddels een storm losgebarsten. Op de lokale televisie zenders worden constant waarschuwingen gegeven voor de storm.
We kregen van de receptioniste het advies om, indien nodig, onze toevlucht te zoeken in de badkamer tot de storm over is. We wachten het verder maar af......... Hopelijk kunnen we morgen wel onze weg vervolgen naar de staat Texas.
Jullie horen het binnenkort van ons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten