woensdag 19 september 2012

San Francisco

Thought I heard my baby
Lord, the way she used to call my name
If I ever get her back to stay
It's going to be another brand new day
Walking with my baby down by the San Francisco Bay
(Jesse Fuller)


Vandaag hebben we wat highlights van San Francisco bezocht. Vanochtend rond half tien zijn we aan de overkant van ons hotel de hop-on-hop off bus opgestapt en hebben een tocht van een klein uur door de stad gemaakt voordat we zijn uitgestapt bij Haight-Ashbury. Deze buurt staat bekend als de oude hippie buurt van San Francisco, hier gebeurde het allemaal aan het einde van de jaren zestig. Hippie's, beatniks, poetry, performances het was er allemaal, met een piek in de summer of love van 1967. Gelegen tegen het Golden Gate Park aan was dit destijds een tijdelijke thuisbasis voor onder meer The Grateful Dead, Jefferson Airplane, Janis Joplin en Moby Grape maar ook Jimi Hendrix heeft er enige tijd gewoond.
Die tijdsgeest is in de buurt ook wel een beetje blijven hangen, veel kleurrijke woningen en figuren die je daar tegen komt maar ook veel leuke vintage winkeltjes, eettentjes,souvenirwinkeltjes, muurschilderingen en natuurlijk Amoebe. Amoebe is en muziekzaak met (nieuwe en 2e hands) lp's, cd's, dvd's, singles, boeken, memorabilia etc. etc. en dan ongeveer net zo groot als de Jumbo op het Sterrenburgplein. Ook in Amoebe hebben we natuurlijk eventjes rondgewandeld.


Bij het Golden Gate Park zijn we weer opgestapt en vervolgens zijn we met de bus over de Golden Gate Bridge gereden. Nu is het hier een dikke tien graden kouder dan in Venice Beach en met die wind uit zee moesten we wel onze zonnebrillen vast houden op het open dek van de bus. Later zijn we weer uitgestapt bij Pier 39 om een kijkje te nemen bij de zeeleeuwen die daar de pier hebben geannexeerd, het zijn er zo'n driehonderd.
Kort na de aardbeving in 1989 (7.1 op de schaal van Richter) hebben de zeeleeuwen hun intrek genomen in de San Francisco's Bay. Het werden er steeds meer en op een gegeven moment verbleven er zelfs 1.701 exemplaren op de pier. Daarna is het aantal zeeleeuwen weer afgenomen en de laatste jaren zijn er rond de driehonderd stuks die daar een permanent onderkomen hebben gevonden. In ieder geval is San Francisco hierdoor een touristische attractie rijker geworden. Het is in ieder geval een prachtig gezicht om die beesten naast, op en over elkaar in het zonnetje te zien liggen op de houten vlonders van de pier. Het is vanaf Pier 39 helemaal 'a honderd million dollar view' (zoals een ober het eens aan ons noemde) met in één oogopslag de zeeleeuwen, Alcatraz en de Golden Gate Bridge en de opening van de baai naar de Stille Oceaan.


Vanavond zijn we weer met de cable car richting centrum gegaan om de binnenstad wat verder te bekijken, voor de verandering hebben we een keertje Japans gegeten. Bij het eten een prima Sapporo biertje (drie keer goud) gedronken, niks mis mee. En natuurlijk ook met de cable car weer terug naar ons hotel in Fisherman's Wharf. Die heuvels waar de stad op ligt zijn soms enorm stijl en het zijn er meer dan veertig. Als je dan ook nog bedenkt dat de San Andreas breuklijn hier bij de westkust van California loopt waardoor het risico op een aardbeving altijd op de loer ligt, dan vraag je jezelf toch wel af wat voor een ramp hier kan ontstaan indien er weer eens een flinke aardschok zal plaatsvinden......
De bewoners laten zich hierdoor in ieder geval niet uit de stad verjagen, de stad en zijn mensen maken nog steeds een zeer relaxte indruk op ons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten