vrijdag 13 september 2013

Dag 8 Nashville






They call me the Nashville rebel
Little girl don't waste your time
For I've given my heart to this old guitar
You deserve a better love than mine

(Waylon Jennings)


Vandaag onze tweede dag in Nashville, Tennessee. Wederom vroeg op omdat we al om 08.30 uur werden opgehaald voor een "guided tour" door Nashville. De tour bracht ons door de binnenstad en een aantal bezienswaardigheden die net buiten het centrum liggen. Zo heeft men hier het Parthenon van Athene dus helemaal nagebouwd, dat is toch wel heel apart. Verder bracht de tour ons langs de Country Music Hall of Fame waar alle grootheden uit de geschiedenis van de country music een plaats hebben gevonden. Ook veel originele attributen van hen hebben daar een plaats gevonden, zoals kleding, instrumenten maar ook de Cadillac van Elvis is daar te bewonderen. De volgende stop was bij het Ryman Auditoruim, een werkelijk schitterende zaal waar bijna alle grootheden wel een keertje hebben opgetreden.
De Johnny Cash Show werd daar tussen 1969 en 1971 opgenomen en Cash ontving toen diverse grootheden uit de muziekwereld en speelde in zijn shows met hen. Onder meer Bob Dylan, Paul Simon, Neil Diamond, Neil Young, Stevie Wonder, Mama Cash, Carl Perkins, Kris Kristofferson en Gordon Lightfoot. Daarnaast heeft ook Ringo Starr er opgetreden en werd Neil Youngs film Heart of gold daar gefilmd door Johnatan Demme.


Na dit programma zijn we in de namiddag weer met de shuttlebus 'downtown' gegaan.
Allereerst zijn we naar Tootsies gegaan, wat the Cavern is voor Liverpool dat is Tootsies voor Nashville. Vele artiesten zijn hier hun carrière begonnen, onder meer Roger Miller, Patsy Cline, Waylon Jennings, Kris Kristofferson en Willie Nelson. De laatste twee hebben zelfs nog een tijdje boven de bar gewoond.
Tootsies heeft twee verdiepingen en op beide speelt een band, verder druipt de muziekgeschiedenis van de muren af. Overal hangen oude foto's, zijn handtekeningen op de muur geplaats en er hangen gesigneerde gitaren. De consumpties zijn ijskoud en betaalbaar en de bands die optreden uitstekend.
Ook hebben we het Johnny Cash museum bezocht, veel oude en originele spullen van The man in black zijn daar te vinden. Handgeschreven lyrics, kleding, gitaren, foto's en documenten en daarnaast heel veel video's en zijn muziek.
Helaas waren de plectrums in de bijbehorende winkel tijdelijk uitverkocht.



Daarna weer terug naar de bars waar het moeilijk is om te beslissen waar naar binnen te gaan. Iedere avond spelen er in de diverse bars (tegelijkertijd) veertig live acts in Nashville. Het is dan ook moeilijk om een keuze te maken waar te gaan kijken en luisteren. We hebben onder meer in de Whiskey Bent Bar ook een geweldige band zien spelen. Stonden daar alle Hells Angels, Hillbillies en ook twee Hollanders mee te schreeuwen. Alle bands spelen voor 'tips' en hebben een grote emmer op het podium staan waar je eventueel een bijdrage in kunt gooien.
Ik moet zeggen dat ik per definitie geen echte country fan ben maar ik heb deze twee dagen toch wel behoorlijk wat goeie muziek langs horen komen en ben toch wel een beetje van Nashville gaan houden. Het is het 'Liverpool' van Southern USA.
Ik kan dan ook iedere muziekliefhebber een bezoek aan Nashville aanbevelen. Helaas zit onze tijd hier er op en reizen we morgen direct na het ontbijt door naar Memphis, ik ben benieuwd of we daar ook iets van de muziekgeschiedenis zullen aantreffen. We houden jullie op de hoogte.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten