maandag 16 september 2013

Dag 11 Memphis-Vicksburg (241 mijl)





Mississippi Queen, if you know what I mean
Mississippi Queen, she taught me everything
Way down around Vicksburg, around Louisiana way
Lived a cajun lady, Aboard the Mississippi Queen

(Mountain)


Vandaag hebben we Memphis achter ons gelaten en een lange reis richting het zuiden gemaakt. Kort na het verlaten van Memphis reden we al snel de staat
Mississippi binnen, de staat waar in vroegere tijden slavernij de gewoonste zaak van de wereld was. Met de autoradio op de zender KQK (natuurlijk niet te verwarren met KKK) en prima muziek van onder meer CCR, CSN, Bob Seger, Stones, Doors, Styx en Journey kozen we ook vandaag er weer voor om niet de Interstate te nemen maar een Highway. De Mississippi Bluestrail ofwel Highway 61 South om precies te zijn. Deze weg wordt de Bluestrail genoemd vanwege de vele bekende blues muzikanten die in één van de plaatjes aan deze weg zijn geboren of daar hebben gewoond. Echter ook wordt de highway zo genoemd vanwege de vele blues cafés die vroeger langs deze weg gevestigd waren. Zo bracht deze tocht ons onder meer in het plaatsje Clarksdale waar Ike Turner, Sam Cooke, Muddy Waters en Johnny Lee Hooker zijn geboren.
Een plaatsje ook waar een zeer duidelijk verschil waarneembaar is tussen arm en rijk. Naast de riante mansions staan er langs de weg ook bouwvallen en hele oude caravans waar nog steeds mensen in wonen. Wat verder opvalt is dat de staat Mississippi vrij vlak is en ook enorm warm. Onderweg zagen we op enig moment dat het 103 graden Fahrenheit was, dat is toch nog altijd een dikke 39 graden Celsius. Het beeld langs Highway 61 wordt voornamelijk bepaalt door de vele cottonfields en de mensen die op het land aan het werk zijn. Verder was het één lange weg rechtdoor 'as far as your eye can see'.

Na Clarksdale kwamen we nog door diverse plaatsjes die je al gepasseerd bent voordat je er erg in hebt. Ze zijn we onder meer Shelby, Mound Bayo, Cleveland, Shaw, Leland en Hollandale doorgereden. Als we onderweg zijn dienen we toch wel dagelijks een keer te tanken, gelukkig is de brandstof hier wel een stuk goedkoper dan bij ons. Voor dertig dollar gooien we ongeveer 42 liter in onze SUV. Maar nu waren we al enige tijd in 'the middle of nowhere' aan het rijden en nergens was een benzinepomp te bekennen. Uiteindelijk kwamen we in een gehucht genaamd Anguilla binnen en daar stond een nog heel ouderwetse benzinepomp. De plaatselijke pomp deed verder kennelijk ook dienst als lokaal eethuis want terwijl wij onze auto naast de pomp reden zagen we zo'n twaalf zwarte gezichten van achter de ramen ons aandachtig bekijken. Ik voelde mij een beetje als Gene Hackman in de opening van de film Mississippi Burning. Nadat ik naar binnen was gelopen om te vragen of ik de pomp kon gebruiken (bijna overal bedienen ze de pomp van binnenuit en dien je je eerst te melden)zag ik dat ik inderdaad de enige blanke was in en rond het pompstation. Toen ik na het tanken ging afrekenen vroeg de dame achter de balie "you've got a nice accent, where you from?". Toen ik haar had uitgelegd dat ik uit Nederland kom werd ik vriendelijk welkom geheten in Mississippi en kreeg van haar vier koelkast magneten met het logo van de staat er op mee en tevens nog een tijdschrift over Mississippi. Wat een vriendelijke blanke lach al niet te weeg kan brengen in een Zuidelijke staat.



Het laatste stuk naar Vicksburg veranderde het beeld langs de weg van cottonfields naar bossen waar tientallen dode wasberen aan de kant van de Highway lagen. Eentje stak net op tijd voor ons over en kon gelukkig zijn vege lijf redden. Verder zag je weer regelmatig roofvogels in de lucht zweven, die komen met al die dode wasberen makkelijk aan hun maaltijd.
Wat verder nog noemenswaardig is, is dat we in de verte tot twee keer toe een kleine tornado van zand hebben gezien. Dan moet je denken aan een soort van draaikolk die door de lucht omhoog kronkelt en allerlei zand of gewassen van het land met zich meeneemt. Wel heel bijzonder om te zien.
In de namiddag bereikten we tenslotte Vicksburg, een stadje met nog geen dertigduizend inwoners. We hebben nog wel even de omgeving hier bekeken, er is een oude historische binnenstad en in de Amerikaanse Burgeroorlog is hier behoorlijk gevochten. Ook hebben we het punt opgezocht waar de Yazoo rivier in de Mississippi stroomt. Die Mississippi is toch wel een indrukwekkende rivier om te zien, niet te vergelijken met Beneden Merwede of de Oude Maas. Morgen gaan we nog dieper het zuiden in en rijden door Mississippi naar de staat Louisiana. Dan zullen we ons opnieuw melden.

2 opmerkingen:

  1. Je blijft een charmeur he jonge vriend....maar mooi weer magneetjes gescoord voor je koelkast :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ons kent ons, jonge vriend.......

    BeantwoordenVerwijderen