zondag 15 september 2013

Dag 10 Memphis (tweede dag)




The Mississippi Delta was shining like a national guitar
I'm following the river down the Highway
Through the cradle of the civil war
I'm going to Graceland, Graceland in Memphis Tennessee
I'm going to Graceland

(Paul Simon)


Vanochtend typisch Amerikaans ontbeten met scrambled eggs and bacon on wheat toast. Na het breakfast in America zijn we naar Graceland gereden, dat ligt aan Elvis Presley Boulevard op ongeveer een kwartiertje rijden van ons hotel. Als we bij Graceland aankomen en op zoek gaan naar de parkeerplaatsen valt mij direct een groot bord op met daarop de volgende pakkende tekst "Before Elvis there was nothing, John Lennon". Dat is inderdaad een bekende uitspraak van Lennon en natuurlijk was Elvis een enorme bron van invloed voor de muziek van de Beatles. Toen Lennon voor het eerst Heartbreak Hotel had gehoord wist hij het zeker 'dit is wat ik wil doen' rock 'n roll muziek maken. Nadat we de auto hadden geparkeerd, hebben we de platinum tickets gekocht. Dat betekent dat je overal naar binnen mag, ook zijn huis, je kunt naar zijn graf maar verder heb je ook toegang tot diverse andere exposities van onder meer zijn kleding, auto's en zelfs toegang tot zijn privé vliegtuig genoemd naar zijn dochter Lisa Marie.



Het was best al druk 's ochtend maar alles is goed georganiseerd en na hooguit een half uur werden we in een klein busje naar zijn oude huis op Graceland gebracht. Iedere bezoeker krijgt een headset mee waarop je informatie en uitleg krijgt over waar je bent en wat je daar ziet.
Het eerste dat je hoort als de headset opzet en het programma start is de stem van Elvis die zingt "Welcome to my world".
De gehele benedenverdieping, kelder, garages, schuren en alles buiten is toegankelijk. Op de bovenverdieping van zijn woning mag je niet komen, dat is de enige plaats die privé is en waar Elvis vroeger (behalve zijn naaste familie) ook geen vrienden of ander bezoekers toeliet. Je kunt dus zijn woonkamer, eetkamer, keuken, muziekkamer, poolkamer, tv kamer en nog een paar andere kamers zien. Alles is intact gebleven zoals het was toen Elvis op 16 augustus 1977 overleed. Buiten zijn woonhuis zijn er op Graceland nog een paar andere vertrekken waar Elvis zijn spullen zijn tentoongesteld.
Zo zijn onder meer zijn kleding, persoonlijke documenten, foto's, de diverse prijzen en awards die hij heeft gewonnen en twee kamers waar een echt indrukwekkend aantal gouden lp's, singles, cassettes en cd's hangt.
Niet normaal zeg wat heeft die man enorm veel van zijn muziek verkocht wereldwijd. Verder is natuurlijk overal de stem of the sound van Elvis te horen en zijn er clips en/of films van hem te zien.

Als je na enige tijd het huis, de tuinen en buitenvertrekken hebt bekeken (en daar krijg je echt alle tijd voor) dan rest er nog maar één ding en dat is achterin de tuin van Graceland naar zijn graf te gaan. Ook dat is indrukwekkend. Elvis ligt daar begraven naast zijn vader, moeder, oma en er is een gedenkteken voor zijn tweelingbroer die bij zijn geboorte is overleden. Bij zijn graf staan vele bloemstukken, kaarten en andere gedenkstukken die door mensen vanuit de hele wereld daar zijn achtergelaten.
Neil Young zong het al "The king is gone, but not forgotten" en dat is eigenlijk nog een understatement.




Daarna ben je nog niet klaar, in ieder geval niet met een platinum ticket.
Dan heb je nog toegang tot een tentoonstelling van al zijn auto's en motoren die hij bezat of die gebruikt zijn in één van de vele films waarin hij heeft gespeeld. En als je dat hebt gehad dan heb je daarna ook nog toegang tot de twee vliegtuigen die Elvis in zijn bezit had. Erg luxe allemaal, zeker voor die tijd. Een vliegtuig waar alles op en aan zit. Een zithoek met bar, eethoek, televisies en een slaapkamer met tweepersoonsbed.
Je merkt wel dat alles nog echt jaren zeventig stijl is en dus ook authentiek, er is echt niet veel aan veranderd na de dood van Elvis.
Natuurlijk speelt de commercie ook een grote rol en heb je bij Graceland diverse winkels waar je letterlijk alles wat met Elvis te maken heeft kunt kopen, als je je geld wilt opmaken dan kan dat hier erg goed.
Ook wij zijn niet zonder aandenken weggegaan, allebei een t-shirt, een speciaal tijdschrift over Elvis en Graceland, een paar ansichtkaarten en drie plectrums was de score. Na een uurtje of vier op Graceland te hebben rondgelopen zijn we weer terug richting hotel gegaan.



In de namiddag stond er wat ons betreft nog één plek op het programma die wij graag wilden opzoeken, namelijk de plaats waar Martin Luther King werd vermoord. Volgens de brochure in ons hotel zou dat op 1,7 mijl afstand zijn, dat moest dus aan te lopen zijn voor ons. Deze wandeling bracht ons door een buurt waarvan je niet echt vrolijk wordt en waar je 's avonds beter ook niet kunt lopen, zeker niet als je alleen bent. Verlaten en dichtgetimmerde huizen en bedrijfsgebouwen, kapot glas op de stoep en de wegen en een grauwe en verlopen indruk. En dit terwijl het tegen het stadscentrum van Memphis aan ligt. Onderweg kwamen we wat zwervers tegen en mensen die alleen zijn en toch hard lopen te schreeuwen op straat.
Net als we denken dat we verkeerd zij gelopen zien we ineens het logo van het Lorraine Motel opduiken, dus toch gevonden.
Toen we om het motel heenliepen stonden we op de plaats waar hij werd vermoord op 04 april 1968. Het is een motel van twee etages met alle kamers aan de buitenzijde, de straatkant dus. Op het balkon op de tweede verdieping werd hij voor zijn kamer met het nummer 306 neergeschoten.
Het motel bestaat nog steeds en is nog steeds in tact maar wordt nu niet meer als motel gebruikt. Het is onderdeel van het Civil Rights Museum dat aan de overkant van het motel ligt. Zo kwam voor ons een einde aan een toch wel indrukwekkende dag. We zijn beiden niet echt een fan geworden van de stad Memphis maar, zeker voor Elvis fans of muziekliefhebbers in het algemeen, maakt een bezoek aan Graceland het al waard om Memphis aan te doen. Maar ook een plek als het Lorraine Hotel waar tenslotte een stukje wereldgeschiedenis werd geschreven is bijzonder.
Morgen verlaten we de staat Tennessee en gaan we op weg naar Mississippi.

Huiskamervraag:

De vermeende moordenaar van John F. Kennedy weet bijna iedereen zo op te noemen maar wie van jullie weet nog uit zijn hoofd wie de moordenaar was van Martin Luther King?

3 opmerkingen:

  1. Deze huiskamervraag laat ik open voor de andere lezers........

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Volgens mij is dat ook nooit met 100% zekerheid vastgesteld wie dat was...de gene die vast zat heeft het altijd ontkent. (weet zijn naam trouwens niet uit het hoofd) Maar ook hier zouden de CIA, MAffia en FBI meer van weten... Na JFK dus hier een MLK

    FM

    BeantwoordenVerwijderen
  3. James Earl Ray heeft destijds de moord op MLK bekend maar trok deze bekentenis nar drie dagen weer in. Hij heeft daarna inderdaad altijd beweerd dat er sprake is geweest van een samenzwering maar daar is verder nooit enig bewijs voor gevonden.
    Uiteindelijk werd hij veroordeeld tot 99 jaar gevangenisstraf en overleed hij in 1998 in de gevangenis.

    BeantwoordenVerwijderen