dinsdag 23 september 2014

Seattle (tweede dag)

Dag 20 Seattle 2e dag

Purple haze, all in my brain
Lately things, they don't seem the same
Actin'funny, but I don't know why
Excuse me, while I kiss the sky

(Jimi Hendrix)



En dat was natuurlijk ook direct de oplossing van de huiskamervraag van gisteren. Jimi Hendrix is geboren in Seattle en er staat op Pine Street East ter hoogte van de kruising met Broadway 900 een standbeeld van hem. Vanochtend na het ontbijt zijn wij direct daarheen gewandeld, dat was nog een aardig stukje lopen overigens. Het was ook nog net tijdens het deel van de dag dat het hier droog was, aan het einde van de ochtend begon het met regenen en het is eigenlijk niet meer droog geworden. Maar gelukkig hebben we dus nog een stukje van de oostkant van de stad gezien. Zo kwamen we ook nog langs en oud Paramount theater waar de nieuwste film van Rock Hudson net in première is gegaan.

Vanwege het slechte weer zijn we vanmiddag maar een beetje gaan 'shoppen'. Dat kan hier prima want er is een grote vestiging van Macy's en een fraaie Barnes & Noble. Ik heb dan toch maar de Crosby, Stills, Nash & Young 1974 box-set aangeschaft tegen een (voordelige) dollar prijs. Zo lopend door de binnenstad van Seattle valt het op dat er hier ontzettend veel zwervers en bedelaars zijn. In het centrum staat of zit op elke hoek wel iemand om geld te vragen, sommige hoeden een bord met tekst op, anderen vragen om geld en er zijn er ook die een hoed of een beker ophouden. Ik ken mij niet herinneren dat wij eerder in een stad in de USA zijn geweest waar we zoveel daklozen en/of bedelaars vlak bij elkaar hebben gezien. Eerlijk gezegd voelen wij ons soms toch wel wat ongemakkelijk bij het zien van zoveel ellende. Te meer omdat wij ver van huis op vakantie zijn en in vergelijking met deze mensen natuurlijk 'rijke klootzakken' zijn. Het meest schrijnende is nog dat de meeste daklozen/bedelaars volkomen genegeerd worden door bijna alle voorbijgangers. Het is ook niet zo dat wij niets willen geven aan mensen die (om wat voor reden dan ook) zo in de ellende verkeren en het hard nodig hebben. Regelmatig doen we dat ook, echter hier zijn zo ontzettend veel mensen die hulp nodig hebben dat het gewoon niet te doen is. Vele mensen slapen zowel overdag als 's nacht dan ook in portiekjes, onder bomen in parken of in dozen, ook hebben we ze midden op straat zien liggen met al hun bezittingen. Helaas zo kan Amerika ook zijn....


In Seattle wonen relatief niet eens zoveel mensen in vergelijking met andere grote steden in de USA (652.000) echter in de hele agglomeratie rond de stad zijn er bijna 3,6 miljoen mensen. De haven van Seattle is op zeven na de grootste van de USA en het is qua inwoners de 22e stad van het land. Wat verder opvalt is dat we hier ook wel heel vaak sirenes horen, politie, brandweer en ambulance moeten dus regelmatig uitrukken. Veder hebben we niet zo heel veel te melden vandaag, de regen bleef aanhouden en dus hebben we aan het einde van de middag wat gedronken in een Ierse pub op Pike(!)Street en daarna een bordje verse paste gegeten. Vanwege de aanhoudende regen zijn we nu wat vroeger in onze hotelkamer dan anders, ook wel eens lekker. Misschien tot morgen.

NB:

De eerste goede oplossing van de huiskamervraag kreeg ik via Whats App van Peter en Angelique, kort daarna volgde een mailtje van Arjan. En ook op de blog stond het goede antwoord van Henk en Trudi.
Jullie hebben allemaal recht op een consumptie, af te halen in de Palissander.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten