woensdag 10 september 2014

Campbell River (2e dag)

Dag 7 Campbell River

What did I see?
Where have I been?
Nothing is planned
By the sea and the sand

(The Who)



Niets geen 'Nightmare on Elm Street'. Redelijk goed geslapen en een uitstekend ontbijt gekregen van ons twee gastdames. De dames doen mij overigens denken aan die twee dames die jaren geleden een snackbar hadden midden op het Scheffersplein. Ik ben de naam van de zaak vergeten maar Floor en ik gingen in onze jonge (Gak)jaren er elke vrijdagmiddag eten. Onze B&B is overigens niet al te groot, er zijn slechts twee kamers voor in totaal vier gasten. Maar het is reuze gezellig, de dames hier kletsen de oren van je hoofd af en ook met de twee andere gasten (geboren Australiƫrs maar inmiddels woonachtig in Vancouver) hebben we aan de ontbijttafel uitgebreid gesproken. Er wordt door de gastdames voor morgenavond zelfs een borrel georganiseerd.


Dan de dag van vandaag, die was 'amazing'. Om 10.00 uur vertrokken wij met een kleine Zodiac boot voor en tocht "Whale Watching" uit de haven van Campbell River. De boot is geschikt voor in totaal twaalf passagiers maar we waren slechts met zijn zevenen en zaten dus redelijk ruim.
Onze gids en tevens kapitein is een Nederlander die in Roosendaal is geboren maar inmiddels al ruim tien jaar in Canada woont. Nadat we in de beschermende pakken waren gehesen en ook een pet en bril ophadden, kon het avontuur beginnen. De pakken die we moesten aantrekken zijn om je te beschermen tegen de kou omdat de open boot snelheden haalt van 60 tot 70 kilometer per uur.
Daarnaast is zo'n pak tevens een soort van reddingsvest indien er iets met de boot gebeurd.
Je blijft door het pak drijven en het vult zich met zeewater dat door de temperatuur van je lichaam warm gaat worden. Op zo'n manier kun je een tijdje blijven drijven tot er hulp komt. Gelukkig is dit niet nodig geweest. Wel zijn we lang onderweg geweest met de boot, in totaal hebben we er negen uur op gezeten. Al deze tijd hebben we rond gevaren in The Strait of Georgia, een enorme uitloop van de Pacific die tussen Vancouver Island en het vaste land van Canada ligt. Het rondvaren alleen is daar al bijzonder. De natuur is fantastisch, je vaart over zee tussen een soort van Canadese fjorden. Je ziet bergtoppen met veel groen maar ook met sneeuw op de top.


Vrij snel na het verlaten van de haven kwamen we al twee Humpback Whales tegen, ofwel Bultrug Walvissen. Volgens onze gids/kapitein is dat ook voor daar redelijk bijzonder omdat deze zich niet vaak laten zien in dit gebied. Vervolgens kwamen we zeehonden en zeeleeuwen tegen, deze lagen lekker op een klein eilandje te zonnen. Een enkele liet vanwege zijn nieuwsgierigheid direct in het water vallen om onze boot eens wat beter te gaan bekijken. Maar het grote doel van deze excursie was toch om 'The killer Whales' ook wel Orca's genoemd tegen te komen.
Welnu dit viel niet mee en lange tijd zag het er naar uit dat dit ook niet zou gaan gebeuren.
Tot tegen het einde van de middag via de scheepsradio van een collega schipper een signaal binnenkwam dat een Orca was gespot. Uiteindelijk vonden we deze op zo'n twee uur varen van de haven in een doodlopende tak van The Strait of Georgia, heel bijzonder dat ze zich juist daar ophielden. Ik zeg "ze" omdat er maar liefst zes Orca's daar rondzwommen. Nu mag een boot ze niet dichter naderen dan honderd meter, dit vanwege de veiligheid van de zowel dieren als van de boot en de opvarenden. Indien een boot stil ligt en de motor uit heeft staan dan kan het wel gebeuren dat een Orca zelf er voor kiest om de boot tegemoet te zwemmen. En laat dit nu net gebeuren zeg, twee Orca's die op ongeveer vijftig meter van onze boot om beurten uit het water omhoog sprongen. Werkelijk adembenemend om te zien, wat een indrukwekkende dieren. Overigens worden deze Orca's ook wel Killer Whales genoemd omdat ze zich (in tegenstelling tot de andere walvissoorten) voederen met vlees. Ze eten onder meer zeehonden, zeeleeuwen, grote vissen en diverse andere vleessoorten. We zijn ongeveer een half uurtje in de buurt van de Orca's blijven varen. Het is echter steeds alleen de vraag waar ze weer zullen opduiken en dus is het ook lastig om ze goed op de foto te krijgen. Maar als ze boven water komen is alleen het geluid van zo'n dier wanneer deze het water omhoog spuit al bijzonder om te horen. Al met al was het dus een geweldige dag, kort na 19.00 uur voerden we de haven van Campbell River weer binnen.
Bij Tim Hortons hebben we maar snel een kop soep en een broodje gegeten om daarna naar de B&B terug te gaan om de foto's te bekijken en dit stukje te maken. Morgen gaan we opnieuw op avontuur, wie weet tot dan....

1 opmerking:

  1. Hoi Edward en Marianne,
    Ziet er geweldig de foto's van de Orka's. Wij hebben ze alleen in Sea World gezien. Het is onbegrijpelijk dat de beesten met hun gewicht boven het water uitkomen. Het is wel weer eens wat anders dan de muziek trail van afgelopen jaar. Nog veel plezier en blijven jullie blog volgen.
    Groetjes,
    Henk en Trudi

    BeantwoordenVerwijderen