maandag 14 september 2015

Dag 10 en 11 Yellowstone Park/West Yellowstone (205 mijl)

All the people
So many people
They all go hand in hand
Through their parklife

(Blur)

De afgelopen twee dagen hebben we in Yellowstone Park doorgebracht. Het overnachten deden we in het kleine plaatsje West Yellowstone, dat op nog geen mijl afstand van de westelijke ingang van het park gelegen is. De eerste dag begon al direct geweldig toen we uit ons dorpje wegreden. De enige zender die hier te ontvangen is (Radio Eagle 104.1) had namelijk een Led Zeppelin ochtend, Marianne was hierover iets minder enthousiast maar enfin. Gelukkig was er ook in het park meer dan genoeg te zien. Na de entree kwamen we echter direct in een file terecht, nu ben ik als kind van de Randstad wel aan files gewend maar nog nooit eerder heb ik vanwege zo'n incident in een rij met stilstaande vehikels gestaan. Wat was er namelijk aan de hand, een aantal buffalo's liepen op de weg. En denk maar niet dat ze zich iets aan trekken van het verkeer, op hun dooie gemak liepen ze voor de auto's uit en er zelfs tussendoor. Van links naar rechts of gewoon in het midden blijven lopen zodat er werkelijk niemand kon passeren.


En de borden in het park geven het aan, blijf uit hun buurt want ze kunnen zeer gevaarlijk zijn. Er liepen ook een paar zeer grote en indrukwekkende exemplaren tussen.
Een inwoner van West Yellowstone vertelde mij later op de dag dat recent een bezoeker van het park nog ernstig gewond is geraakt omdat een Buffalo, die door andere bezoekers werd getreiterd, hem op de horens heeft genomen. Hij ligt nog steeds zwaar gewond in het ziekenhuis. Ook zijn er incidenten bekend van buffalo's die een auto aanvielen en aan alle kanten beschadigd hebben omdat ze geprovoceerd werden, vooral als ze jongen hebben kunnen ze zeer gevaarlijk zijn.



Nadat we uiteindelijk de buffalo's konden passeren hebben we eerst de 'Petrified Tree' opgezocht. Dit is een eeuwenoude boom die destijds is bedolven onder vulkanisch as waardoor hij helemaal versteend is. In het verleden waren er zelfs drie van deze bomen maar omdat toeristen stukken van de andere twee bomen hebben afgebroken om als souvenir mee te nemen, zijn de andere twee onherstelbaar beschadigd. De enige overgebleven boom hebben ze nu moeten beschermen door er een hekwerk omheen te plaatsen. Overal in het park zijn aanwijzingen te lezen wat je wel en niet mag/moet doen maar toch zie je bezoekers die daar lak aan hebben, alle aanwezige Park Rangers ten spijt. Nadat we weg wilden rijden bij de Petrified Tree, werden we verast door een nog jonge Elk die net voor onze auto langs hupte.


Vervolgens hebben we de 'Mammoth Hot Springs' bekeken. Dit zijn een soort plateau's van kalksteen waarover tweeduizend liter water per minuut stroomt. Hierdoor veranderen deze plateau's (ook wel terrassen genoemd) voortdurend van vorm en worden ze door de aanwezige algen en bacteriƫn van schitterende kleuren voorzien. Verder hebben we nog een tocht gemaakt door Lamar Valley, een onverharde weg die door het park loopt.
De onderlinge afstanden in het park zijn ook behoorlijk lang, de totale oppervlakte is 3.468 mijl en daarnaast zijn we natuurlijk ook niet de enige bezoekers....


De tweede dag hebben we het geisergebied bezocht. Dit is een gebied van ongeveer 5 km2 en het bevat bijna een kwart van alle geisers in de wereld. De bekendste geiser hier heeft de naam 'Old Faithful' en heeft deze naam (al sinds 1870) te danken aan het feit dat de tijdstippen van zijn erupties redelijk te voorspellen zijn. Ze vinden gemiddeld eens per 91 minuten plaats en ook vandaag kwam dat weer uit. In totaal werd minimaal 14.000 liter kokende water zo'n 30 tot 55 meter omhoog gespoten, dat gedurende twee minuten. Gaaf om te zien, wat kan de natuur toch indrukwekkend zijn. Daarna hebben we nog een lange wandeling gemaakt langs verschillende werkende en niet werkende vulkanische geisers, allen hebben ze een eigen naam en geschiedenis.

Omdat het vandaag iets minder warm was dan de voorgaande dagen lieten ook de mannetjes Elk's zich ineens zien. Vrouwtjes kwamen we al eerder tegen maar mannetjes nog niet. Deze onderscheiden zich van de dames omdat ze een stuk groter zijn en een daarnaast ook groot gewei hebben. We hebben ook beide Elk geslachten door de rivier zien waden, een fraai plaatje.
Aan het einde van de middag werd het voor ons tijd voor iets heel anders, namelijk een bezoek aan de plaatselijke wasserette. Ook dit is gelukt zodat we de komende dagen toch weer iets schoons kunnen aantrekken. Morgen verlaten we Yellowstone en Montana en reizen dan zuidwaarts door Wyoming en gaan op weg naar Utah. Kindly regards from the USA and all the best for you frienda and family.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten